Sayfa İçeriği
Ağızda fonksiyon estetik ve konuşma işlemlerini gerçekleştirmek için bulunan dişlerden bir veya birkaç tanesi kaybedildiğinde bu boşluğu doldurmak ihtiyacı doğar. Günümüzde eksik diş boşluklarına en çok uygulanan rehabilitasyon işlemi implantlar ile sağlanmaktadır. İmplant, diş kökünü taklit eder. Silindirik ve vida biçimindedir. Vidalı diş terimi de, implantların vida şekline benzemesinden dolayı kullanılır.
İmplant İçin Uygun Muyum? İmplant Kimlere Yapılabilir?
Kemik Hacmi: Öncelikle implant hacmi kadar kemik bulunması gerekir. Unutulmaması gereken implantların kemik içerisine yerleştirildiğinde etrafını çepeçevre kemiğin sarması ve kemik ile implant arasında bir kaynaşma olması gerektiğidir.Kemik hacminin yeterli olmadığı durumlarda kişi ne kadar sağlıklı olursa olsun implant başarılı olamaz. Kemik hacmini arttırmak için ileri cerrahi teknikler kullanılabilir. Kemik nakli veya kemik tozu sayesinde kemik hacmini arttırdıkdan sonra implant uygulamaları yapılabilmektedir.
Genel Sağlık Durumu: Sistemik bir hastalığın olmaması vücut bağışıklık sisteminin hasar görmemiş olması implant yapılması için gerekli koşullardan bazılarıdır. Şeker hastalığı olanlar için implant uygulanıp uygulanamayacağı hekim konsültasyonu ile belirlenir. Kontrol altındaki şeker hastalarında implant uygulanabilmektedir. Kalp ameliyatı olanlar ve stent taşıyanlar için kan sulandırıcı kullanımını hekim kontrolünde keserek implant uygulaması yapılabilmektedir. Diş bakımını yapabilecek yaşlı bireyler için de implant uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Siz hangi rahatsızlığınız olduğunu yorum bölümüne yazarsanız implant uygulaması bakımından bir sakınca olup olmadığı ile ilgili düşünce ve bilgilerimizi burada sizinle paylaşabiliriz.
Ağız Bakımı: Dişlerin iyi fırçalanması hem kendi dişlerimiz hem de uygulanacak implantlar için önem taşır. Ağız bakımı yetersiz olan kişilere uygulanan implantlar kısa süre içerisinde tıpkı kaybedilen diğer dişler gibi kaybedilmeye mahkumdurlar.
Sigara Kullanımı: Sigara tüketenlere implant uygulanabilir. Ancak gün içerisinde tüketilen sigara miktarı arttıkça implantların kullanım ömrünün kısalabileceğini bilmek gerekir. Tıkı sigara içen kişilerin knedi ömürlerinin kısaldığı gibi. Sigar kan dolaşım sistemini olumsuz etkiler ve implant çevresindeki kemik yetreince beslenemez. Kemik kaybının ardından implant sorunları görünmesi kaçınılmaz olur. Size üzülerek söylemek zorundayız ki sigara içen kişilerde implantların ağızda kalma süreleri kısadır. İmplant yapılacak hasta bu konularda uyarılır. Hiç sigara kullanmayan bir hasta daha avantajlıdır diyebiliriz.
İmplant Tedavi Süresi ne Kadardır?
İmplant uygulama süreci planlama ve kişinin kemik durumuna göre değişiklik gösterebilir. İmplantlar uygulandıktan sonra üzerine hemen geçicidir yapılabildiği durumlar vardır. Ancak implantı riske atmamak için yüksüz bir şekilde 2 ile 3 ay beklemek implantların kemik ile daha başarılı bir şekilde kaynamasını sağlar.