İmplant Tedavisi Süreci Nasıl? Bitmesi Ne Kadar Sürer?

İmplant için uygulama aşamaları olarak da anlattığımız süreç ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalışacağım. İmplant tedavisi öncesinde hastanın genel bir değerlendirmesi yapılır. Klinikte ağız içi muayene ve panoramik röntgen tetkik edilir. Dişlerin detaylı bir kontrolü yapıldıktan sonra panoramik röntgen görüntülerine göre hangi dişlerin ne kadar dayanıklı olduğu tespit edilir. Eksik diş bölgesinde kemik durumu hakkında genel bir bilgi elde edilir. Daha önceden yapılmış diş çekimlerinde kalan, kök kırıkları veya gömük diş olup olmadığı tespit edilir. Kanal tedavisi görmüş dişler hakkında detaylı bilgi elde edilir.
Bu duruma göre yapılan değerlendirmede hasta için hangi bölgelere kaç adet implant uygulaması yapılacağı genel anlamda belirlenebilmektedir. Kemik hacminin az olduğu durumlarda tomografi ihtiyacı ortaya çıkar. Tomografi görüntüsü üç boyutlu kemik hacmi için kesin sonuç verir. Görüntüleme merkezlerinde çekilen tomogrofi panoramik diş röntgeni ile karşılaştırıldığında tomografi daha yüksek fiyat ile çekilmektedir.

İmplant Cerrahisi

ALT ÜST İMPLANT
ALT ÜST İMPLANT

Birinci Cerrahi: İmplantların yerleştirilmesi hekimin yaptığı planlamaya göre uygulama yapılacak bölge lokal olarak uyuşturulur. Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Uygulanan lokal anestezi diş çekimi sırasında yapılan anestezi ile aynıdır. Önce diş eti kaldırılır ve kemik içerisinde implantın uzunluk ve çapına göre uygun minik delikler açılır. Hazırlanan deliğe tam olarak uyan çap ve boyda implant yerleştirilir. İmplant kapağı kapatılır ve üzerine diş eti dikilir. Bir hafta sonra dikiş alınır.

İkinci Cerrrahi: Az önce de belirttiğim gibi implant uygulanıp üzerine kapak takılarak diş eti ile örtülür. Bu şekilde genellikle 3 ay kemik ile kaynaşma süresi beklenen implant daha sonra diş eti altından ikinci cerrahi ile çıkarılır. İyileşme başlığı takılarak diş eti çıkış profili oluşturulan implantlar üzerinden artık ölçü alınabilir. İyileşme başlıkları ağızda 1 hafta bekletildikten sonra alınan ölçü üzerine diş teknisyeni kaplama, köprü veya protez uygulaması yapar.

Uygulama yapılan yerin özelliğine göre implant yerleştirilmesi sonrasında 8 ile 12 hafta sonra yerleştirilen implantın üzerine protez veya diş kaplaması takılabilir.

İmplant Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

İşlem sonrası sıcak besinler alınmamalıdır. Hekimin koyduğu tamponlar belirttiği süre içerisinde azda ısırılmalıdır. Soğuk tampon ile 2 dakika uygulama yapılıp 2 dakika beklenmelidir. Mümkün olduğu kadar istirahat edilmelidir. Havuza girilmemelidir. Reçete zamanında alınmalı ilaçlar aksatılmadan düzenli olarak kullanılmalıdır. İmplant uygulaması yapılan bölge bir gün sonra düzenli olarak temizlenmelidir. Ağız gargarası başlanmalıdır. Diş hekimi kontrol için randevu verdiyse mutlaka aksatmadan kontrol randevusuna gidilmelidir.